mijn zero waste lente schoonmaak – 7 tips!

Stiekem kijk ik elk jaar uit naar de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak.  Ik ben helemaal geen netheidsfreak  –  ik durf stofjes wel eens laten hangen en sokken in hogere aantallen onder het bed laten slingeren… Gelukkig komt er 2-wekelijks een lieve poetsdame om alles wat binnen de perken te houden!

Ik geniet meer van het proces van reorganiseren en dingen wegdoen – dingen die zich in de loop der tijd lijken te vermenigvuldigen.  Dingen die worden weggestopt als “ooit zal ik een reden hebben om dit te dragen” of “ooit kan ik hier iets mee doen.”  In werkelijkheid zitten ze verdrietig en verlaten in mijn kast, laden en garage stof te verzamelen en kostbare ruimte in te nemen.

Het ergste is dat ik elke keer wat meer schuldgevoel krijg als ik naar deze verwaarloosde spulletjes kijk.

Mijn poetsdame kan altijd wel wat spullen gebruiken (ze stuurt bv babyspullen naar het weeshuis in Ghana, en kan altijd wat extra kleding gebruiken vermits ze al haar inkomsten naar haar thuisland stuurt), dus het doet me plezier om haar regelmatig een doos spullen mee te geven.   Het geeft ook rust in huis om meer ruimte te krijgen en afstand te doen van wat we niet nodig hebben.  (ook al was het met de baby kleertjes wat moeilijk)

Voor mij gaan minimalisme en zero waste hand in hand.  Ik hou van het gevoel rond te kijken in mijn huis en overzichtelijke oppervlakken te zien met slechts de weinige essentiële dingen.  Ik hou ook van het proces van het doorlopen van al mijn laden, kasten, kamers en het evalueren van wat ik echt nodig heb en het behouden van eenvoudige alledaagse voorwerpen die me happy maken.

Ook heb ik geconstateerd dat “minimal waste” ook het hebben van minder dingen betekent, en het maximaliseren van objecten die lang meegaan, van hoge kwaliteit zijn en niet zijn ontworpen om te worden weggegooid.  Met zowel minimalisme als minimal waste, kom ik tot de essentie en zorg ik goed voor de dingen die ik heb, zodat ze lang meegaan.

Dus nu de voorjaarsschoonmaak nadert, wil ik een paar van mijn minimal waste tips delen voor het creëren minimale ruimtes die vreugde en rust brengen…

1.            Maak een lijstje.  

Ik hou van een goede lijst. Het helpt me om al mijn taken en projecten zo te organiseren dat ik me niet overweldigd voel en een actieplan kan maken. Ik werk graag per kamer.  Een slaapkamer kan bijvoorbeeld zijn:

• matras verluchten en omkeren

• nachtkastjes organiseren

• ramen en spiegels wassen

• linnengoed, dekens en kussens goed wassen

• spinnenwebben van het plafond vegen

• achter kasten en onder het bed reinigen

2.            Wees meedogenloos.

 Ik ben echt goed geworden in het loslaten van dingen, hoewel het  wel wat oefening vergt.  Ik hield me vast aan kleding die niet meer paste (die paar kilo krijg ik er wel weer af!), er niet goed uitzag of me geen goed gevoel gaf, gerepareerd moest worden (doe ik binnenkort wel… NOT), duur was, vlekken had, die ik gekregen had van mijn lieve oma, enz.  Ik kon het moeilijk loslaten, hoewel het toch nodig was.  Nu probeer ik mijn best te doen om alleen dingen te houden die ik vaak gebruik, wat me een helder zicht geeft.  (en minder rommel!)

3.            Probeer zelfgemaakt of ambachtelijke zeep.  

Ik was verbaasd hoeveel je kan schoonmaken met witte azijn en herbruikbare poetsdoeken.  Er zijn zoveel geweldige zelfgemaakte recepten zonder afval om alle verschillende soorten oppervlakken schoon te maken, maar ik hou van eenvoud. (ik ben niet zo een doe-het-zelver) Ik gebruik 1 kopje water, ½ kopje azijn en 10 druppels lavendelolie in mijn spuitfles en gebruik het als allesreiniger op alles, van tegeltafels tot houten tafels tot spiegels.  Voor speelgoed en  oppervlaktes waar mijn dochtertje van bijna 2 regelmatig mee in contact komt, gebruik ik de oppervlakte en speelgoed reiniger van Attitude (je kan deze ook in bulk aankopen, en je spuitfles hiermee bijvullen – zo blijf je extra ecologisch!)  Ook de zero waste ambachtelijke schoonmaakzeep van Werfzeep kan gebruikt worden om kleding te wassen, af te wassen of te poetsen!

4.            Maak stapels.

Ik heb graag twee stapels spullen om uit te kiezen als ik aan het schoonmaken ben, vooral als het om mijn kast gaat.  Ik heb mijn donatiestapel en mijn “misschien” stapel die ik een maand in een doos in de garage zet.  Als ik in de loop van de maand niets uit de misschien-doos heb gebruikt, gaat het volgende maand naar de donatiestapel. 

5.            Repareer.  

Een andere stapel die ik maak tijdens een voorjaarsschoonmaak, is een reparatiehoop. Dit zijn kleding, schoenen of sieraden die moet worden aangepast, gepoetst of gerepareerd.  Als ik het item niet repareer en/of niet binnen een maand draag, zal ik het (waarschijnlijk) de volgende maand doneren.

6.            Hergebruik.  

Sommige van mijn beste schoonmaakspullen zijn hergebruikte items – ik gebruik graag mijn oude bamboe-tandenborstel om voegen en kleine hoekjes en gaatjes schoon te maken. Ik heb ook een paar oude handdoeken los geknipt, zodat ik geen papieren doekjes nodig heb.  Als we take away halen, hergebruik ik de plastic containers zo vaak ik kan.

7.            Composteer. 

Wij hebben een compostbak aangeschaft, waar we al ons afval van groenten en fruit in gooien, maar ook stof (uit de stofzuiger bv), oud brood, de tandenborstel van Jack ’n Jill of onze bamboe oorstokjes van The Humble Company (volledig biologisch afbreekbaar – scheelt ook weer wat plastic!)

Zo, hopelijk heb je iets aan deze tips – en kan je met een gerust gevoel de zomer in gaan!

Geen reactie's

Geef een reactie