natuurlijke zeep

Hormoonverstoorders… waarom zijn ze zo gevaarlijk?

Er wordt weinig over gecommuniceerd

 

Eigenlijk wordt er in de media of op school weinig aandacht aan besteed, maar hormoonverstoorders zitten in superveel van onze dagdagelijkse producten.  Helaas is dit al lang bewezen maar nog niet algemeen bekend.  Erger nog, er wordt eigenlijk ook veel te weinig aan gedaan.   Ze worden in verband gebracht met tal van ziektes.  Moeten we nu echt bang zijn?  Ik zocht het even voor jullie uit…

 

Hormonen spelen een belangrijke rol in ons lichaam voor onze groei en ontwikkeling, ons immuunsysteem en onze stofwisseling bij de voortplanting.  Helaas zijn bedrijven niet verplicht om bekend te maken welke chemicaliën in hun producten zitten, waardoor de bevolking onvoldoende geïnformeerd en beschermd is .

 

Hormoonverstoorders (oftewel Endocrine Disrupting Chemicals of EDC’s) zitten in plastic verpakkingen, verzorgingsproducten, cosmetica, kledij, speelgoed, meubels en voeding en worden in verband gebracht met tal van ziektes zoals kanker, ADHD, een verminderde vruchtbaarheid, een verstoorde ontwikkeling, diabetes en obesitas.  EDC’s kunnen de werking van de hormonen in ons lichaam serieus in de war sturen, reden genoeg dus om even stil te staan hoe we dit kunnen vermijden in ons dagelijks leven!

 

Hoe dan?

 

  • Probeer groenten en fruit te kopen in de bio winkel… voorbeelden hiervan zijn biobuur.be of www.bioplanet.be – of ga langs de plaatselijke boer of maak een eigen moestuintje aan!

 

  • Eet geen voedsel uit blik, de binnenkant bevat vaak BPA

 

  • Verwarm geen eten in plastic schaaltjes in de microgolf, maar gebruik glas of porselein

 

 

  • Bijna alle commerciële verzorgingsproducten bevatten verschillende schadelijke en hormoonverstorende stoffen.. SLS zit dikwijls in allerhande verzorgingsproducten en zorgt ervoor dat het lekker schuimt.  Helaas wordt het in verband gebracht met allergieën, haaruitval of droge huid.  Ftalaten worden dan weer in verband gebracht met kankers, en parabenen kunnen dan weer verhoogde oestrogeen level veroorzaken.  Gelukkig staan deze stoffen meestal wel op het etiket – checken dus!  Voor ons aanbod in natuurlijke shampoo bars, zepen, oliën en nog veel meer, klik hier!

 

  • Uiteraard shop je best duurzame merken of 2de hands, maar was je kleren voor je ze draagt. Logo’s en foto’s op textiel bevatten vaak PVC-coatings of ftalaten.  Hier ook een leuk adresje voor preloved kinder- en zwangerschapskleding:  www.littlerebels.be

 

  • Kies herbruikbare flessen en vermijd het drinken uit plastic “single use” flessen. Het is “killing” voor onze planeet en bovendien is er een grote kans dat er BPA in zit.  (de dopper flessen zijn bv ideaal, of check deze link Bottles & Mugs | Bey Of Travel Shop – zij doen momenteel uitverkoop!!)

 

  • Weiger kassabonnen aan te nemen in de winkel, tenzij je het echt nodig hebt natuurlijk! Ze zijn meestal gemaakt van thermisch papier en bevatten flink wat BPA, dat rechtstreeks op je huid komt.  En oh ja, het is ook nog beter voor het milieu 😊
Geen reactie's

Geef een reactie