Hoe start ik met een minimal waste levensstijl?

  1. Denk na wat je echt nodig hebt!

 

Ik weet het, shoppen is leuk… Boeken, kleding, schoenen, elektronische snufjes, decoratie,

Het is niet zo fijn voor je portemonnee, maar bovendien geeft dit nog meer rommel in huis dat je gerust had kunnen vermijden.

Gelukkig is de oplossing simpeler dan je denkt!

→ Be aware: sta even stil bij de impuls voor je gaat kopen – voor het te laat is!

→ Time is key: wacht enkele dagen voor je echt overgaat tot de aankoop. Zijn er misschien 2de hands alternatieven?  (die ineens ook goedkoper zijn?)

Op die manier ga je even checken of je zonder kan, en of je thuis misschien een alternatief hebt!

 

  1. Denk er even over na: hoeveel plastic flessen zou jij de laatste jaren al gekocht hebben?

 

100?  1000?  We spreken hier niet enkel over veel geld, maar ook over enorm veel plastic.  Denk er eventueel aan om een sodastream te kopen (als je van bruiswater houdt), je kan er allerhande smaakjes in doen om de smaak identiek te maken aan limonades.

 

  1. Pas je beauty routine aan!

 

Vervang wattenschijfjes naar wasbare pads, dat scheelt je ook weer 3 à 4 schijfjes per dag.

De klassieke wattenstaafjes zijn ook gemaakt van plastic. Ruil ze in tegen de bamboe variant!  Oorstokjes duwen het oorsmeer vaak naar de onderkant van het oor wat een grotere productie van cerumen veroorzaakt. Aanbevolen wordt om ongeveer om de 10 dagen een (bamboe) wattenstaafje te gebruiken en alleen de ingang van de gehoorgang te

Gebruik natuurlijke shampoo bars en conditioners ipv de plastic flacons.

Je haar zal je ook dankbaar zijn, want de schadelijke stoffen (bv. Parabenen, synthetische parfums en sulfaten) worden ook vermeden.  En 1 blok zeep staat gelijk aan ongeveer 2 flessen shampoo!  Je zal na een tijdje je haar ook minder moeten wassen, omdat het minder snel vet/vuil zal worden.  Indien je deze graag wil shoppen, klik even voor de shampoo, of voor de conditioner!

Verwijder je make up met bv rozenolie of jojoba olie

Werkt even goed dan de klassieke make up removers voor ogen én gezicht. Deze olieën voeden meteen ook je huid met vitamine E, die op zijn beurt huidveroudering tegen gaat. (win-win!)

Maak zelf je scrub! 

In veel scrubs zitten bolletjes gemaakt van micro plastics, die langs de afvoer richting de zee gaan, en zo het ecosysteem van onze oceanen ernstige schade berokkent.

Zo maak je het:

Neem twee eetlepels suiker of zout en doe die in je afsluitpaar potje. Meng 2 of meerdere lepels olie (afhankelijk hoe korrelig je je scrub graag hebt). Je kunt nu eventueel een eetlepel honing toevoegen – dit geeft een extra verzachtend effect – of een geurende essentiële olie.

Schakel over op natuurlijke deodorant. (de deo stick en crèmes van Lamazuna, verkrijgbaar op onze webshop bijvoorbeeld!)

Aluminium zit vaak in deodorant omdat het ervoor zorgt dat je niet meer zweet. De stof wordt soms in verband gebracht met borstkanker en Alzheimer, reden genoeg om over te schakelen!  Ook de verpakking (meestal een spuitbus) is een grote vervuiler, en bij het spuiten wordt een soort nevel gevormd, die gevaarlijke chemische stoffen bevat en je beter niet inademt.

Vervang je bodylotion door een biologische olie.

Er zijn verschillende soorten op de markt, van vette tot snel drogende, elk met eigen verrijkende kenmerken.  (Arganolie, amandelolie, jojoba olie, druivenpitolie).  Ik gebruik het eveneens om het kwetsbare huidje van mijn kleintje te hydrateren na een badje.  Ze komen meestal in een glazen flesje en verschillende leveranciers nemen de flesjes terug om ze weer te gaan opvullen.  (Je kan ze natuurlijk ook hergebruiken!)

 

Zo, als je deze al volgt dan ben je zeker goed gestart!  Stay tuned via instagram (@petitepuce.be) voor meer tips and trics en check de webshop voor je minimal waste producten!

Geen reactie's

Geef een reactie